FIELDLABS
Betekenis ‘veldwerk’
Je hebt gezocht op het woord veldwerk
Veld-werk (het;o)
- Werk op het veld
- Praktijkwerk
FIELDLAB/ letterlijk veldwerk buiten verrichten ofwel onderzoek dat kan leiden tot een ontwerpproces. Het werken op een bijzondere inspirerende plek in de natuur samen met andere mensen onder leiding van een expert in de betreffende vakdiscipline.
Het concept ‘fieldlab’ heeft Made Maastricht ontwikkeld tijdens de lockdown. Vooral het samen fysiek werken onder deskundige begeleiding zagen wij als een behoefte. Deze zomer is het uitgelezen moment om inspiratie op te doen en eventueel tot nieuw werk te komen. In de groep ontwerpers die zich aangesloten hebben bij Made Maastricht zit veel expertise die gedeeld kan worden. De Fieldlabs deze zomer zijn een eerste aanzet daartoe.
Bij het ontwerp van deze 3 fieldlabs is rekening gehouden met het feit dat iedereen die zich aangetrokken voelt tot deelname kan aansluiten. Het kan zijn dat iemand die niet het vak uitoefent dat direct aansluit bij een van deze disciplines zich uitgedaagd voelt. Het is de bedoeling dat de groep samengesteld is uit mensen met diverse beroepen en leeftijden.
Deelname aan de Fieldlabs is gratis. Echter voorwaarde is dat u een motivatie stuurt (mademaastricht@gmail.com) waarin wordt uitgelegd waarom nu net deze fieldlab voor u geknipt is. Zoals eerder aangegeven streeft Made Maastricht ernaar om een zo breed mogelijke groep samen te stellen, (Nederlands & English spoken). Voor informatie kunt u bellen naar 06 10224590 ( s avonds/weekend)
De Fieldlabs zijn geweest, wil je hier meer over lezen kijk dan bij: Fieldlabs Live.
METAALLAB:
Hoogcruts 26 juni 2021 Hele dag, inclusief lunch Max deelnemers: 15
Een mooiere plek in Nederland is haast niet te vinden om een fieldlab te organiseren. Hoogcruts is een oud klooster dat voor een deel door de brand is verwoest en een ander deel prachtig is gerenoveerd. Inmiddels heeft Floris Postmes er zijn atelier gevestigd. Ondanks zijn jeugdige leeftijd is hij een fenomeen op het gebied van het ontwerpen van Japanse messen die hij voor koks en liefhebbers wereldwijd vervaardigd. Voor deze dag heeft hij een hele bijzondere activiteit gereserveerd. Zelf gaf hij aan dat het bouwen van een oven in om ijzererts te smelten om die verder te verwerken al lang op zijn agenda staat. Het beloofd een bijzondere dag te worden temeer omdat Floris zoveel weet over het verwerken van metaal.
Postmes the documentary: https://www.youtube.com/watch?v=Z_C6CqtqnRs
KLEILAB:
Kruisbergplateau 29 augustus 2021 Dagdeel, inclusief koffie/thee Max deelnemers :15 (let op: aangepaste datum)
Met klei werk je normaal in een lekker verwarmd atelier. Buiten werken is namelijk vaak heel onhandig. De klei droogt dan sneller dan je het kunt verwerken. Er is een uitzondering. Stel je kunt de klei die je ter plaatse vindt meteen verwerken. Eigenlijk ga je dan terug in duizenden jaren keramiekgeschiedenis in Limburg. Want toen werd er ook gewerkt naast de vindplaats, de oven werd toen ter plekke gebouwd. Om het gevoel van toen weer op te roepen maar ook nieuwe technieken/materialen ter plaatse toe te voegen creëer je een unieke fieldlab. Jo Schoenmakers begeleidt jou op unieke hoogte in ons Limburgs landschap.
PLASTICLAB:
Tapijntuin 14 augustus 2021, inclusief thee/koffie Max deelnemers: 15
De hekkensluiter van de serie Fieldlabs is bepaald niet de minste ! Dit Lab zal door maar liefst 3 deskundigen begeleid worden. Precious Plastic Maastricht, Jessica de Hartog en Loet Gescher zullen op deze dag een samenwerking aangaan. Het belooft een bijzondere inspirerende dag te worden !
Precious Plastic Maastricht :Ready to change the future of Plastic ? Precious plastic is a team of dedicated world changers. Aim is to create a circular economy and close the plastic waste gap. In the Circular Workspace we’ll offer the local community an oppurtunity to get involved hands-on with our recycling machines. The circular Workspace is located at the place where Precious Plastic Maastricht was first initiated: The Maastricht University Campus. www.preciousplasticmaastricht.nl
Loet Gescher: Product en Sieraadontwerper te Maastricht ontwerpt al een enkele decennia wonderlijke sieraden uit rest-stromen kunststof. @loetgescher, loetgescher.nl
Jessica den Hartog : Graduated in Maastricht she started her own workshop in Den Bosch. Especially for this occasion she returns to Maastricht. In her work she transforms waste plastic into an aesthetic material. She calls herself a materialdesigner. www.jessicadenhartog.nl